De geschiedenis van het muziektheater

kunst

De geschiedenis van het muziektheater

Muziektheater is een specifieke vorm van dramatische presentatie waarbij gesproken woord, muziek, acteren en dansen een rol spelen, naast de plot en het algemene verhaal van een toneelstuk. Het drama wordt overgebracht via de personages, de setting, emoties, dialoog en decorontwerp en bevat enkele theatrale elementen zoals lange en korte toespraken, musicalnummers, dansnummers en zanguitvoeringen. Het verhaal en de algemene thema van een muzikale toneelstukken worden meestal overgebracht door middel van muziek, woorden, actie en andere technische aspecten van de productie als geheel. Terwijl de muzikale theater industrie bloeit vandaag de dag, zijn er veel verschillende soorten van musicals om uit te kiezen. Vele zijn uitgegroeid tot mainstream hits die elke week miljoenen mensen bereiken met hun unieke concepten en verhaallijn.

musical

Door de jaren heen waren er weinig (of geen) musicals die werden beschouwd als "echte" operas. Als gevolg daarvan waren de meeste van de vroege musicals, vooral die welke in Europa werden geproduceerd, vaak zeer politiek getint of hadden ze sterke themas. Hierdoor hadden zij meestal een zeer beperkt publiek en werden zij in de VS vaak verboden. In de afgelopen tien jaar zijn er echter meer musicals/operas geweest die in de VS een ruime distributie hebben gekregen en deze shows zijn grotendeels aanvaard en leuk gevonden door het grote publiek. Tot deze shows behoren Cats, Mary Poppens "Scandalous" en Rentiers "The Lion King".

Zoals reeds eerder vermeld, hebben musicals hun wortels in operas waar kwalitatief hoogstaand drama werd gecombineerd met uitstekende muziek. Er zijn verschillende pogingen geweest om het musicaltheater naar de moderne tijd te brengen. Een voorbeeld hiervan is de film The Curious Incident of Having an Opera House van de gebroeders Coen. Hoewel deze film geen echte musicals of opera-elementen gebruikte, was het toch een musical, met zijn eigen unieke stijl en verhaalconcept. Andere voorbeelden van modern musicaltheater is het Broadway toneelstuk Rent.

Contact