Dramatische expressie in het theater

kunst

Dramatische expressie in het theater

Dramatische expressie

Wanneer men aan een toneelstuk denkt, denkt men aan een plot met meeslepende centrale personages, dialoog, en een plot dat spanning opbouwt en vervolgens in intensiteit opbouwt tot het einde. Het drama dat zich in een toneelstuk afspeelt valt uiteen in twee verschillende categorieën: de dramatische expressie en de onderliggende dramatische structuur. Een dramatische expressie is wat het publiek ervaart in het toneelstuk. Het is wat het publiek de gevoelens van het verhaal geeft en wat het verhaal drijft. De dramatische expressie kan fysiek zijn, zoals acties van personages of emoties, of het kan verbaal zijn, zoals dialoog, vertelling, en het spel zelf.

Met dit basisidee van een emotionele reactie op het stuk, worden veel artistieke keuzes gemaakt. Een manier om dit idee van een emotionele reactie tot uitdrukking te brengen is de acteurs verschillende manieren te laten gebruiken om emoties uit te drukken die niet binnen de gevestigde dramatische expressie hoeven te vallen, zoals pasteluitdrukkingen, lichte accenten, humor en romantiek. Dit creëert een groter scala aan emoties in het werk dan men heeft met slechts een enkele uitdrukking. Er zijn veel verschillende manieren om verschillende stijlen en uitdrukkingen toe te voegen die de dramatische taal van het stuk versterken.

Het tweede idee is dat het drama het verhaal vertelt door middel van de verschillende dramatische uitdrukkingen. Dit gebeurt door de gekozen structuur en de keuze van woorden. Elke scène kan een andere stijl van dramatische expressie vereisen en de regisseur moet het juiste type dramatische taal en expressie vinden en selecteren om het verhaal van het stuk te helpen ontvouwen. Een voorbeeld: in een tragedie moet de regisseur een soort dramatische taal vinden en kiezen die past bij de tragische situatie en de emotie van het moment. De keuze van de woorden zal ook het verhaal vertellen en het publiek aantrekken om de emoties van de personages en de verhaallijn te begrijpen en te voelen.

Contact

kunst

Beste werken uit Belgie

Nieuwsbrief