Types van dramatische expressie

kunst

Types van dramatische expressie

Dramatische expressie

Er is een algemene term in de acteerwereld die een aspect van dramatische expressie kan beschrijven--dramatische expressie. Dramatische expressie, in de brede zin van het woord, kan worden gedefinieerd als een extreme of dramatische overdrijving. Een overdreven uitdrukking laat het publiek achter met het gevoel dat er een nabeeld achterblijft, terwijl een minder overdreven uitdrukking het publiek achterlaat met het gevoel dat er iets gebeurd is, maar het publiek is er niet zeker van wat dat dan was. In het algemeen worden dramatische uitdrukkingen gebruikt om beweging te benadrukken, terwijl minder overdreven uitdrukkingen worden gebruikt om het karakter te onderstrepen.

Het basisidee dat ik hier probeer over te brengen is dat dramatische uitdrukkingen worden gebruikt om het publiek het gevoel te geven dat het een actie meemaakt, waardoor de kijker het gevoel krijgt dat als die actie in het echt was gebeurd, er anders zou zijn gereageerd. Als je bijvoorbeeld naar een toneelstuk zou kijken over een blind kind dat de stem hoort van een nieuwe vriend die hij nog nooit eerder had gezien, en als hij die stem hoort, zegt hij met een brede dramatische uitdrukking: "Mijn ogen!", dan is dat een overdreven uitdrukking, maar op zijn eigen kleine manier laat dit de kijker achter met het gevoel dat "mijn ogen" zijn veranderd.

Een toneelstuk is een vorm van literatuur, waarbij de schrijver verschillende expressieve middelen gebruikt om een specifieke reactie van het publiek te creƫren. In een toneelstuk over een pasgetrouwd stel bijvoorbeeld, kunnen de toneelschrijvers veel verschillende soorten lichaamstaal gebruiken om te laten zien hoezeer het pasgetrouwde stel van elkaars gezelschap geniet. Ze kunnen een personage in een verleidelijke houding laten staan, terwijl een ander personage een meer ontspannen houding aanneemt, enzovoort.

Contact